Zoek de kunst in jezelf.....                 

Een heel klein beestje en dan zo evolutionair...........

Enkele millimeters groot en gewoon massaal in je tuin...
Het zijn deze kleine beestjes die luisteren naar de naam springstaartjes. (Collembola is hun Latijnse naam) Ze lijken op insecten maar ze zijn veel meer dan dat. De Collembola schijnen te behoren tot een groep waaruit mogelijk heel vroeg in onze evolutie de oorspronkelijke insecten uit zijn ontstaan. Het is uiterst klein en ze variëren van 0,5 mm tot 1,7mm. Das niet gering dus....

Ze leven op en onder schors, stenen, mos en op allerlei andere vochtige plaatsen die je maar kunt bedenken. Hun typisch naam springstaartjes hebben ze te danken aan hun springvork die als ze verstoort worden door bijvoorbeeld plotselinge druk veranderingen in hun omgeving ontvouwt en zorg dat ze zichzelf als het ware afschieten. Dit wil zeggen dat de omgevingsconditie verandert wat invloed heeft om de luchtdruk , bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur stijgt bijvoorbeeld.

Bij bestuderen van hun gedrag zie je de kleine koddige wezentjes drinken van de waterfilm van het wateroppervlak waar ze zitten en soms drinken ze ook van de druppels die op hun lichaam zitten.

Wat een bijzonder beestje, wat op onze aarde rondloopt en waar sommige helemaal geen weet van hebben.
Nu is het de kunst is om deze springstaartjes lang genoeg op een plek te houden waar jij ze wilt hebben omdat ze gauw weg springen zodat je ze goed en beter kunt fotograferen. Ik ga je verklappen hoe ik ze fotografeer.

Allereerst wat heb je nodig?
-  Een crop-camera omdat je met deze kleine onderwerpen je beeldhoek kleiner maakt en je niet teveel hoeft te croppen nadien in je bewerkingsprogramma. Zo blijf je daarnaast ook nog profiteren van van de meest mogelijke resolutie voor je foto.
- Een macrolens om genoeg vergrotingsfactor te krijgen in je foto.

- Tussenringen om je brandpuntafstand nog langer te maken, zodat je springstaartje groter in beeld komt en je daarnaast voordeel kunt hebben van meer scherptediepte.
- Tuintafel omdat je dan heerlijk op een stoel met een bak koffie buiten kunt fotograferen ;-) Tevens kun je de tafelrand gebruiken om meer stabiliteit te zoeken zodat je bewegingsonscherpte voorkomt.
- Plantenspuit met koud water.
- Bladeren of ander decoratie materiaal en bladeren van de natte grond uit de tuin waarde springstaartjes op zitten.


 
Ik bedacht me hoe ik invloed kon uitoefenen op de omgevingstemperatuur zodat ze langer bleven zitten. Want als de omgevingstemperatuur stijgt en ik verstoor ze dan springen ze weg.

Door de houten tuintafel nat te sproeien met koud water, zorg ik dat de omgevingstemperatuur kouder blijft, ze soms gaan drinken en zo dus langer  blijven zitten. Om de beestjes op de tuintafel te zetten neem ik een stapel natte bladeren uit de tuin en schud voorzichtig boven de tuintafel, waar ik mijn bladeren gedecoreerd heb...........Dan is het de sport om ze te ontdekken op de tuintafel.

Ik fotografeer ze dus op de tuintafel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voordeel heb van mijn dakbomen ( leibomen) die als natuurlijke parasol boven mijn tuintafel staan. Door de bladeren op de tuintafel te leggen, maak ik het mezelf zo comfortabel en gemakkelijk mogelijk, waardoor ik nog meer geduld kan opbrengen om ze te fotograferen. Ik decoreer hier en daar wat bladeren of andere zaken op de tuintafel om een soort buitenstudio te creëren.

Op deze momenten ervaar ik dat de natuur me eindeloos kan verwonderen. Het helpt als je zelf kennis opdoet voor bepaalde processen en fenomenen van dieren en je omgeving. Je hoeft echt niet weg naar exotische plaatsen om wonderbaarlijke zaken te zien.

Door op deze manier te fotograferen en te heerlijk te ontdekken voel ik onderdeel van de natuur, maar besef met de oorsprong van het evolutionair beestje dat de natuur me ook helemaal overstijgt.......

 

Eindeloos verwonderlijk die natuur....