Zoek de kunst in jezelf.....                 

Ik gunde mezelf........

Als start van de vakantie gunde ik mezelf iets leuks. Niet dat ik nooit niks leuks doe hoor, maar toch. Hard gewerkt het afgelopen jaar dus...
Als je jezelf niet kietelt....... niemand anders doet....

Je raad het al, iets in de natuur en met fotografie natuurlijk.  Gewoon omdat ik gewoonweg verslaafd ben aan deze twee en ik eindeloos geniet. Het was een prachtige ochtend met dauw, al liet de zon zich niet zien. Maar wat deert dat als je deze soort met eigen ogen mag aanschouwen. Ik sprak af met een bevriend fotograaf.

Ik ging deze ochtend voor een soort met een prachtig imago :-)
De bandheidelibel. De libel die het makkelijkst van alle soorten te herkennen is, door de donkerbruine dwars-band in hun vleugels, hun geheel zwarte poten en hun kleur. Jonge mannetjes zijn nog het moeilijkst te herkennen omdat ze dezelfde lichaamskleur hebben als de vrouwtjes.
Maar je ziet een verschil in hun achterlijf, wat elliptisch verbreed is. Worden de mannetjes ouder dan kleuren ze mooi dieprood.
Aan de uiteinden van de vleugels hebben rode vlekken en de vrouwtjes hebben crèmekleurige vlekken.

Bij de eerste aanschouwing heb ik ze eerst eens op mijn gemak bestudeerd en mezelf verwonderd over de vleugeltekening en de rode snuitjes van de mannetjes. Klein.......maar prachtig, ik kan niet anders zeggen. Helaas komen ze niet overal voor in Nederland, ze komen alleen voor op een bepaald biotoop. Er word gezegd dat ze zeldzaam zijn, maar de statistieken laten zien dat deze soort erg in opmars is.

Let wel dat je altijd voorzichtig moet zijn met de biotoop van de libellen en andere soorten onder de insecten.
Als je hun leefwereld onnadenkend beschadigd zullen ze verdwijnen omdat ze zich niet kunnen handhaven. Daar wordt nog veel te onnadenkend gehandeld door veel fotografen. Je moet niet ten koste van alles je foto willen maken. Geduld is een schone zaak, dat geldt ook in de natuurfotografie. Soms moet je wachten tot ze op het goede plekje zitten voor jouw foto.

Deze bandeidelibel heeft een eenjarige levenscyclus en komt de winter door als ei. Het ei komt in het voorjaar uit, waarna de larve zich snel kan ontwikkelen. Uitsluipers vind je in de zomermaanden van Juni tot en met Augustus. Ze hebben een goed ontwikkelde en open vegetatie nodig.
Denk aan beekjes, sloten, kwel-moerassen en waterplasjes. Ze gedijen het beste op kwelwater en zandgrond. Gewoon omdat kleigrond niet de juiste grond is om kwelwater door te laten. Je zult deze soort libellen dus niet vinden in het westen van Nederland....Helaas.

Een paar impressies van deze prachtige ochtend. Ik bofte ik trof zowel het vrouwtjes als de mannetjes. Ik kon zelfs allebei vlak bij elkaar fotograferen. Ik kon maar een foto maken. Maar die kans werd me dan toch gegund.


Je weet nooit zeker wat je tegen komt in de natuur........ maar deze ochtend was het ook weer genieten geblazen.